søndag 21. desember 2014

Ølbrygging


Børster støvet av bloggen for å ta en liten gjennomgang av bryggeriet mitt , og litt om bryggeprosessen.

Først ut er HLT , eller Hot liquor tank , altså kjelen der bryggevannet varmes opp. Denne er ny for meg. På denne styrer jeg temperaturen med en vakt og bruker et koblingsur , slik at jeg kan fylle opp om kvelden og ha varmt vann klart da jeg står opp.


Neste bilde er av MT , eller mash tun , meskekjel på norsk. Denne blir fylt med riktig mengde knust malt etter oppskrifta. Så fylles ferdig oppvarmet vann fra HLT , Jeg fyller fra bunnen av MT slik at jeg slipper at det danner seg klumper i mesken. Dette er viktig , blir det klumper går du glipp av mye gjærbar stivelse.


Neste patent ut er HEX , eller varmeveksler. Dette er en liten kjele med et varmeelement som styres av en såkalt PID , eller en elektrisk programmerbar styreenhet. I denne kjelen er det en spiral av kobber som mesken i MT sirkuleres gjennom. Slik har jeg kontroll på temperaturen i mesken. Jeg kan også øke temperaturen i forskjellige trinn alt etter hvilket øl som brygges. Piden er i den orange boksen som skimtes over kjelen i siste bilde. Sirkulasjonen besørges av en pumpe , og hastigheten reguleres av en kran.


Her er pumpa , den brukes også til å pumpe vørteren til kokekjelen. Pumpa er ny for meg , liker den godt. God kapasitet og veldig stillegående. (fra Petit agentur )


Etter at vannet har sirkulert riktig tid er det på tide å pumpe vørter over i kokekjelen. Samtidig skylles mesken med nytt vann fra HLT. Dette er en prosess som må gå nokså sakte for å få med seg all omdannet stivelse fra malten. Det tilføres vann i samme hastighet som vørteren går over i kjelen.

Når denne prosessen er ferdig og det er riktig mengde vørter i kjelen starter kokinga. Vørteren kokes i hht oppskrifta , men minst en time. Her skjer det mye , bla utfelling av proteiner som ikke skal være med i ølet , og noe karamellisering av vørteren som påvirker farge og smak på det ferdige produktet. Det tilsettes humle på forskjellige tidspunkt iløpet av koket. Den grønne grøten på bildet er humlepellets som akkurat er gått i oppløsning.


Når vøreteren er ferdig kokt er det avgjørende at den kjøles ned så fort som mulig. Jeg bruker en motstrømskjøler som fungerer slik at vørteren passerer i et rør som har et tykkere rør utenpå. I det ytterste røret går det kaldt vann som kjøler ned vørteren. Jeg sirkulerer den avkjølte vørteren tilbake i kjelen for å kjøle hele volumet så fort som mulig. Også i denne prosessen felles det ut proteiener , sk cold break. Disse bunnfeller sammen med humle og hotbreak når vørteren får stå i ro i kjelen etter ferdig kjøling. Jeg lar det stå en times tid og får klar fin vørter ut. Denne tilsettes riktig mengde og type gjær og settes til gjæring på riktig temperatur i forhold til gjærtypen. Dette er en American pale ale , og får følgelig overgjær og gjæres på 18-19 grader i tre fire uker.

Kjøling:


Til slutt et bilde av oppsettet slik det er i dag. Dette bygges stadig om , dette er vel ca fjerde utgave.Ser kaotisk ut men det er rimelig oversiktlig å brygge på. Jeg brygger batcher på ca 42 liter , nok til to småfat på 19l , slik at jeg har ei stund. Øl er godt , og det er morsomt å være i stand til å lage de fleste øltyper som finnes eller har vært å finne.


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar